Máme otevřeno denně od 9:00 do 21:00

ZPÁTKY DO PRÁCE ANEB VYZNÁTE SE V DRESSCODE? - Čtěte zde>

02.08.2022

Letní prázdniny se překlopily do druhé poloviny a pomalu se blíží čas, kdy budeme muset vyměnit písečné pláže, horská jezera i chalupářské prostředí za kancelář. Nástup zpátky do práce nemusí být tak strastiplný, když si uděláte radost novým módním kouskem. Jaký outfit je ale ten správný, když musíte svůj dresscode přizpůsobovat interním firemním pravidlům?

Občas se člověk mezi pojmy jako business casual, smart casual nebo formální dress code trochu ztrácí. Nevěstě ale hlavu, právě proto totiž Barbora Havlíková, stylistka Metropole Zličín, přináší jednoduché shrnutí všech formálních pravidel oblékání, na která můžete narazit. Díky tomu se v nástrahách firemního a společenského oblékání neztratíte, ba co víc zazáříte.

BUSINESS FORMAL

Business formal je reprezentativní společenský oděv, který je typický pro finanční, právní nebo obchodní sektor. Žena může volit mezi sukní, šaty, kalhoty nebo kostýmkem. Ten by měl být konzervativní a v tmavších barvách, v létě je možné volit i světlejší odstíny. Nikdy nešlápnete vedle s klasickými střihy, a to hlavně u sukně, která by vždy měla mít délku ke kolenům. Šaty jsou ideální pouzdrového střihu, jednobarevné nebo jen s decentním vzorem, jako je kostka nebo proužek. Určitě se nehodí výrazné květinové vzory. Sukni i šaty můžete doplnit jednoduchým sakem ve stejné nebo ladící barvě, vhodnou obuví jsou černé kožené lodičky, baleríny nebo dámské polobotky.

Comma, prodává Steilmann
Šaty, 3999 Kč, Sako, 3999 Kč, Kabelka, 6999 Kč

Synonymem pro pánský business formal dress code je jednoznačně tmavý oblek. Zvolit lze šedý nebo tmavě modrý, a stejně jako u žen lze v letních měsících sáhnout i po světlejších odstínech šedé a béžové. Košile by měla být jednobarevná světlá nebo s jemným vzorem a oblek je vždy potřeba doplnit kravatou. Pozor na obleky v černé barvě, podle etikety se černý oblek přes den může nosit pouze na svatbu nebo pohřeb, na společenské události je vhodný až po 18. hodině večer. A i u pánů pozor na doplňky, pásek vždy ladí s botami, kterými by měly být hladké kožené polobotky.

TIP: Ve formálním dress code je velkou otázkou s čím ladit ponožky? S botami nebo kalhotami? Já zastávám názor, že by se měly ponožky ladit s kalhotami, protože to nositeli opticky prodlužuje postavu.

Steilmann
Sako Diegel, 9990 Kč, Kalhoty Diegel, 3990 Kč, Košile, 1990 Kč, Kravata, 2990 Kč, Pásek, 1990 Kč, Boty, 4990 Kč

BUSINESS CASUAL

Business casual je styl oblékání, se kterým se běžně setkáváme v obchodním životě. Při výběru tu platí větší svoboda než u předchozího stylu, oblečení je pohodlné, ale nemělo by neztrácet na eleganci. Dámy mají možnosti opravdu široké. Mohou volit mezi šaty, kalhotovými nebo sukňovými kostýmky, společenskými kalhoty nebo sukněmi v kombinaci s halenkou, košilí, doplněné svetříkem nebo i vestou. Délka šatů a sukně by ale stále měla dosahovat ke kolenům stejně jako u business formal stylu. Vhodné není obecně vyzývavé oblečení ani velké výstřihy. U bot by se měla stále zachovat uzavřená špička, nicméně už možné více experimentovat se střihem nebo jejich barvou.

H&M
Sukně, 949 Kč, Halenka, 599 Kč, Sako, 999 Kč, Kabelka, 599 Kč, Boty, 749 Kč

Muži mohou kombinovat klasické kalhoty (tzv. chinos) s volnočasovým neformálním sakem a košilí s dlouhým rukávem, kterou lze v zimních měsících nahradit rolákem. Kravata tu už není nutností, můžete si klidně nechat rozhalenku. Pásek by měl opět barevně ladit s botami a ponožky s kalhotami. Kromě klasických polobotek můžete pánové do botníku přidat i oblíbené mokasíny.

Celio
Chinos kalhoty, 899 Kč, Úpletové sako, 1999 Kč, Košile, 899 Kč, Pásek, 699 Kč, Boty, 1599 Kč

SMART CASUAL

Tady se už dostáváme do uvolněnějších módních vod. Smart casual je neformální, ale přitom stále elegantní styl oblékaní, který se většinou upravuje podle norem a typu zaměstnání. Obecně ale platí, že oblečení by mělo být stále módní a elegantní. Pro ženy jsou vhodné šaty moderního střihu, sukně, ale i například overal nebo džíny s elegantní halenkou. Pro kabelku a obuv už nejsou stanovena žádná zvláštní pravidla, fantazii se mezi nekladou.

Lindex
Šaty, 1499 Kč, Sako, 1499 Kč, Pásek, 399 Kč, Kabelka, 799 Kč

Muži mohou obléknout sportovní saka, kardigan nebo svetr a doplnit je košilí s rozhalenkou nebo polo tričkem. Stejně jako u dam, ke klasickým chinos můžete přidat i džínové kalhoty ovšem pozor - v tmavých barvách.

H&M
Svetr, 599 Kč, Košile, 599 Kč, Denim kalhoty, 699 Kč, Pásek, 399 Kč, Boty, 949 Kč