Máme otevřeno denně od 9:00 do 21:00

UDRŽITELNÁ MÓDA PRO KAŽDÉHO: PRŮVODCE ZNAČKAMI V METROPOLI > Čtěte zde:

13.10.2023

Nákupní centrum Metropole Zličín si na měsíc říjen připravilo Festival udržitelnosti plný praktických workshopů a výstav zaměřených nejen na módu. Ačkoliv se to totiž nemusí na první pohled zdát, v samotném centru je mnoho obchodů a značek, které udržitelnou módu v rámci svých kolekcí nabízí. A právě jimi vás provede stylistka Metropole Zličín Barbora Havlíková.

WE CARE = udržitelnost

Značka s.Oliver nabízí módu ze zodpovědné produkce a pro všechny výrobky platí maximální sociální a ekologické standardy. Provádí přísné kontroly škodlivin a svým dodavatelům předkládá jasné předpisy na ochranu zvířat. "Kolekce pocházející z udržitelných zdrojů poznáte jednoduše, jsou viditelně označeny štítkem WE CARE. V této kolekci najdete výrobky z recyklovaných vláken, což můžou být umělá vlákna z recyklovaných plastů, ale i bavlna a vlna z recyklovaných textilních zbytků. Dále zde najdete výrobky z vláken s certifikátem udržitelnosti, jako je bavlna z udržitelného zemědělství a viskóza z udržitelných zdrojů," vysvětluje Barbora Havlíková, stylistka nákupního centra Metropole Zličín. V neposlední řadě se značka s.Oliver zaměřuje i na ekologicky šetrnou výrobu, která např. podporuje inovativní technologie výroby džín, během níž se až o 80 % sníží spotřeba vody a chemikálií v závislosti na výrobku.

Tatuum

Tato značka v rámci udržitelnosti pravidelně vydává kolekci CARE MORE, ve kterých se soustředí na to, aby výrobky byly vyrobeny z co nejudržitelnějších materiálů. Zaměřuje se na organickou a certifikovanou bavlnu a viskózu Ecovero, zavádí také používání recyklovaného polyesteru ve větším měřítku a hledá udržitelnější alternativy k běžně používaným vláknům. Výběrem modelů z této kolekce tak děláte krok směrem k udržitelné budoucnosti, která méně znečišťuje životní prostředí. 

Recyklace oblečení

Značka H&M se na udržitelnost zaměřuje již několik let a ve své nabídce má obrovskou škálu udržitelných kousků. V kolekcích můžete najít jak přírodní vlákna s certifikáty udržitelnosti, tak i umělá vlákna z recyklovaných zdrojů. Zaměřuje se i na inovativní technologie, jako například výrobu kožených bot a doplňků stlačením zbytků a odřezků použité kůže, nebo šetrnou výrobu džínů se sníženým použitím vody. Zároveň na jejich prodejnách můžete najít i boxy pro sběr starého oblečení, které H&M recykluje a používá pro výrobu nového. A co víc, když takové oblečení darujete, dostanete slevu na nákup.

Tři hlavní pilíře

Značka C&A se také podílí na výrobě udržitelných kousků. Mezi jejich tři hlavní pilíře patří Renew & Restore (obnovovat a opětovně vyrábět), Innovate & Lead (inovovat a vést) a Unite & Inspire (spojovat a inspirovat). To má za cíl minimalizovat dopad na životní prostředí, prosazovat udržitelnější materiály, cirkulární módu a zajistit důstojné pracovní podmínky a transparentnost. V kolekcích C&A najdete výrobky z certifikované organické biobavlny nebo certifikovné viskózy a lyocellu.