Máme otevřeno denně od 9:00 do 21:00

TIP: MATERIÁLY, VE KTERÝCH SE BUDETE CÍTIT DOBŘE I V NEJVĚTŠÍCH > Čtěte zde:

09.07.2024

Obstál váš šatník tváří v tvář vysokým teplotám, nebo jste se i přes lehké letní outfity vařili jako žába v hrnci? Pokud pro vás platí spíše druhá varianta, pravděpodobně jste vsadili na špatnou látku. Klíčem k tomu, jak zvládnout parný den, je totiž výběr správného materiálu. Který ale je ten nejvhodnější? Poradíme vám, po jakém kousku sáhnout, abyste se příště v horkém letním odpoledni cítili maximálně pohodlně.

Klíč k úspěchu je jednoduchý. Do vysokých teplot byste měli volit přírodní prodyšné materiály, ve kterých se nebudete nadměrně potit. Základní pravidlo je, že by měly díky svým vlastnostem spíše chladit než hřát. Ale jaké to jsou? Stylistka nákupního centra Metropole Zličín Barbora Havlíková pro vás připravila výčet těch nejpříjemnějších materiálů na léto spolu s tipy, jak se o ně starat.

Lněná elegance

První tip není žádným velkým překvapením, len je jednoznačná letní klasika. V surové podobě je sice tvrdý a nepoddajný, ale ve směsích s bavlnou nebo viskózou a lyocellem se z něj stává krásný, jemný a hedvábně lesklý materiál, který si ale stále zachovává veškeré výhody lnu. Je prodyšný, absorbuje vlhkost, má antibakteriální vlastnosti a oblečení z něj krásně dýchá a chladí.

Mnohé z vás namítnou, že len je sice hezký a funkční, jenže velmi rád se mačká a těžko se udržuje. Jak si s tím poradit? "Postupným nošením lněný materiál měkne a získává osobitou patinu. Moc dobře mu dělá větrání, díky kterému se nemusí tak často prát. Jakožto přírodní materiál má tendenci se mačkat, čemuž se dá do určité míry zabránit jemným vytvarováním ještě mokrého prádla a vyvěšením na ramínko, případně napařením," radí jak na len stylistka nákupního centra Metropole Zličín Barbora Havlíková. Není ale žádné společenské faux pas mít pro len typicky pomačkané oblečení, je to jeho charakteristická vlastnost, se kterou se počítá.

Lněná halenka, Marks&Spencer; lněné kalhoty, Tatuum

(Ne)přírodní viskóza

Příjemným materiálem do parných dní je i ze dřevin vyráběná viskóza. Sice není zcela přírodní kvůli chemikáliím použitým při výrobním procesu k tomu, aby bylo vlákno jemnější, ale na rozdíl od plně syntetických materiálů je velmi prodyšná. Je lehká a vzdušná, příjemná na dotek, ale také odolná. Její malou nevýhodou je, že se mačká o něco více než len. Proto se velmi často přidává do směsi s bavlnou, která mačkavost částečně eliminuje. Pozor také na praní, při vysokých teplotách má viskóza tendence se srážet. 

Viskózové šaty, H&M; sukně z viskózy, Mohito

Vzdálený příbuzný Lyocell

Lyocell se řadí do stejné kategorie jako viskóza, ať už vlastnostmi, tak i oblibou. Vyniká hlavně svou prodyšností, lehkostí a je chladivý. Velmi často ho najdete pod jeho registrovanou značkou Tencell. Oproti klasické viskóze má vylepšené vlastnosti a vyšší trvanlivost. Stále je ale třeba dbát na správnou péči, perte ho šetrně. Dejte si také pozor na přeplňování bubnu pračky a ždímání, které by mohlo polámat vlákna. 

Halenka z lyocellu, H&M; sako s vysokým podílem lyocellu, Tatuum

Jemné hedvábí

Vůně přírody a charakteristický lesk, to je hedvábí. Pořizovací cena je sice o něco vyšší, ale modely z něj můžeme s obměnami nosit celý rok. Má totiž skvělé termoregulační vlastnosti – v létě vás ochladí, v zimě hřeje. "Přírodní hedvábí je velmi citlivé, proto je třeba ho prát převážně ručně, ve studené vodě a velmi, velmi jemně. Nikdy ho neždímáme, vodu z něj jen opatrně vymačkáváme, abychom nenarušili jemná vlákna. Oproti jeho syntetickým náhražkám (viskóza, polyester) ho nemusíme tak často prát. Důležité je ale nikdy nepoužívat aviváž ani sypký prášek. Aviváž vlákno obalí, což zničí jeho termoregulační vlastnosti, sypký prášek by mohl jemné vlákno poničit mechanicky," radí stylistka Barbora Havlíková.

Hedvábná košile a šaty, oboje Marks&Spencer