Máme otevřeno denně od 9:00 do 21:00

UDRŽITELNÁ MÓDA V METROPOLI ZLIČÍN - Čtěte zde>

06.10.2022

Říjen patří v Metropoli Zličín udržitelnosti, a to ve všech směrech. Co to ale znamená v módě a které značky se tématu věnují? Seznamte se s udržitelnými kolekcemi v módních řetězcích Metropole Zličín a užijte si podzim nejen ve stylovém a pohodlném oblečení, ale také v tom k naší planetě ohleduplném.

Pojem udržitelnost v módě není jen o nakupování oblečení z kolekcí z šetrných materiálů, důležité je, aby váš šatník byl sám o sobě udržitelný. Co to znamená? Pod tímto nebo také funkčním označení šatníku se v základu rozumí to, že obsahuje jen takový počet kousků, který nositeli vystačí na všechny příležitosti a obsáhne jeho styl. Tvořit by jej proto mělo oblečení, které je nadčasové a navzájem maximálně kombinovatelné. V praxi to znamená, že si nekupujete takové věci, které si na sebe vezmete jednou a pak vám již jen visí ve skříni. Vzhledem k tomu, že hlavním cílem je, aby oblečení v šatníku vydrželo co nejdéle a bylo využito na maximum, největší důraz je při výběru kladen na kvalitu a materiál, na které pak navazuje správná péče, která jeho životnost může výrazně prodloužit. 

Lindex

Skandinávská společnost Lindex se dlouhodobě věnuje tématu udržitelnosti jak v oblasti použitých materiálů, tak i odpovědným ohodnocením a transparentními pracovními podmínkami svých zaměstnanců a dodavatelů. V jejích kolekcích můžete pravidelně nalézt výrobky z certifikovaných materiálů jako lyocell nebo viskóza. V zimních kolekcích pak určitě vyzkoušejte svetry z recyklované vlny, které vás krásně zahřejí a, při správné péči, je upotřebíte hned několik sezón v řadě.

Top ze směsi lyocellu TENCEL™, 599 Kč
Džíny ze směsi bavlny a lyocellu, 1.499 Kč
Kabát ze směsi recylované vlny, 3.699 Kč
Kožený pásek, 599 Kč
Kabelka, 799 Kč
Šátek z viskózy LENZING™ ECOVERO™, 799 Kč

Tatuum

Polská módní značka Tatuum se udržitelnosti věnuje ve své kolekci Care More, ve které používá materiály jako je organická a certifikovaná bavlna a také viskóza Ecovero. Ve větším měřítku zavádí také společnost používání recyklovaného polyesteru. K tématu udržitelnosti přistupuje zodpovědně a použití šetrných materiálů do dalších kolekcí je proto jedním z dalších plánovaných kroků. 

Šaty z viskózy, 2.699 Kč
Bavlněný rolák, 1.099 Kč
Vlněný kabát, 6.499 Kč
Kožený pásek, 599 Kč
Kabelka, 1.999 Kč

GANT

Společnost GANT se v rámci udržitelnosti nejvíce zaměřuje na práci s bavlnou. I přes to, že je to všestranná a pevná tkanina, z níž vyrobené kousky vám mohou při správné péči vydržet i několik desítek let, jejich výroba je velmi zatěžující na spotřebu vody. GANT si je této problematiky vědom a dlouhodobě se proto věnuje snižování dopadu na spotřebu vody využíváním ekologicky pěstované bavlny. Ve všech svých kolekcích dbá na dlouhou životnost, princip cirkularity a odolnost jednotlivých výrobků. 

Sukně z viskózy, 4.299 Kč
Bavlněný svetr, 3.999 Kč
Vlněný kabát, 13.799 Kč
Kožené boty, 4.499 Kč
Kožená kabelka, 8.599 Kč

H&M

Módní značka H&M byla jednou z prvních na našem trhu, která začala vytvářet kolekce přímo zaměřené na ohleduplný přístup k naší planetě. Momentální hlavní udržitelnou linkou je H&M Conscious. Každý výrobek z této kolekce musí obsahovat minimálně 50 % k přírodě šetrných materiálů. V nabídce naleznete kousky jak v nižších cenových kategoriích, tak i nákladnější, proto si tu vybere opravdu každý. Společnost H&M se aktivně věnuje výzkumu nových technologických řešení a inovacím, aby byl jejich sortiment ještě více udržitelný.

Sukně ze směsi s viskózou LENZING™ ECOVERO™, 949 Kč
Svetr z recyklovaného polyesteru, 599 Kč
Kabát z recyklovaného polyesteru, 1.299 Kč
Kozačky z recyklovaného polyesteru, 1.499 Kč
Kabelka, 899 Kč